Kvašák, hrnec na pickles, 1300 ml
Hrnec na kvašení zeleniny z hrubé šamotové hlíny.
Nádoba na pickles, kvašenou zeleninu, kimči.
- patří k ní těžítko, gumička a dřívko. Z mé zkušenosti je důležité hlavně těžítko, dřívko až pokud zelenina obsahuje méně šťávy.
Recept je jednoduchý:
Zelenina se nakrájí, ideálně najemno, prosolí, ne příliš, ale díky soli změkne a po promačkání pustí šťávu. Mačká se čímkoli, i pěstí. Pokud šťávy není dost, dá se přilít i trochu převařené vychlazené vody. Zelenina musí být potopená. Nechá se při pokojové teplotě tak 3 dny i déle, pak už patří do ledničky. Pokud nespěcháte, může si pomalu kvasit v ledničce od začátku, ale trvá to déle.
Kombinace zeleniny jsou na vás. Samotné zelí, s cibulí, česnek, kořenová zelenina, brokolice, opravdu cokoli. Zajímavá je na jaře kombinace medvědí česnek, zázvor, bobkový list (hodně), (celý pepř, cibule). Já do všeho přidávám chilli pastu, pokud není zelenina pro děti, ale to je moje věc :).
Použít se dá cokoli. Na konci léta, co dosbíráte na záhonku, na jaře co pořídíte v obchodě nebo v lese.
Atd.
1300 ml
Kategorie: | Kvašák, Pickles, Kimči |
---|